Har du mens eller?

..brukar jag fråga mina manliga kollegor när dom är ovanligt griniga. Då brukar dom skratta. Och så ibland säger jag att jag har hört att killar också han en hormonell cykel.. Men var var det jag hörde det? Jag har googlat runt ett bra tag nu för att hitta en pålitlig källa som styrker det här, men allt verkar väldigt forum-baserat.. I do like forum. På forum kan man alltid hitta sanningen. Där samlas alla vettiga människor och samtalar med varandra. Deras samlade visdom är sedan där för allmän beskådan för alltid och lekmän som du och jag kan slippa undra. På flashback vet dom bäst, alltid. Det är precis som på wikipedia. Där vet dom också alltid bäst.

På svenska wikipedia står allting som handlar om mens under rubriken menscykeln. När man söker på menstruation så blir man "redirected" till menstruationscykeln. Det var lite konstigt tänkte jag först, eftersom menscykeln *högerklick:lägg till stavning* och menstruation är två helt olika saker, men sedan kom jag på att det måste ju vara sant, eftersom det står på wikipedia. På flashback och wikipedia inhämtar jag all min information och utgår alltid från att där står sanningen att finna. Eller? Hur var det nu? Vem var det som hade makt över forum och wikipedia? Jo, just det. De som är menst aktiva. och vilka var det nu igen..? Jo, visstja justdetja; det var killar ja. Som inte har mens (även om de kanske, eventuellt, har en hormoncykel). Eller? Var inte wikipedia en demokratisk och fantastisk power-to-the-people-knowledge-for-all-pryl? *harkel* Nä. Det var det inte.


Det finns 101 s.k. adminstratörer på svenska wikipedia. De har varit så duktiga på att lägga upp artiklar och pillat i andras artiklar att de har fått den stora äran att ha större befogenheter än andra "wikipedianer" (sånna som skriver på wikipedia). Tydligen är det ca 90 procent av det som skrivs på wikipedia skrivet av de 101 elitkunnarna och de är långt mycket mer aktiva även vad gäller redigering/ radering av nya inlägg än andra. (Läs mer här.) Så makten ligger hos en liten skara som alla har det gemensamt att de spenderat och spenderar enorma mängder tid på wikipedia. Detta är i mycket väldigt beundransvärt, men det är inte helt oproblematiskt. Dessa 101 har en relativt fullkomlig makt över vad som står på svenska wikipedia; deras ord är lag. Men har de all kunskap, känslighet och insikt som krävs för uppgiften att bilda massorna (för alla läser ju wikipediaartiklar)? Nej, det har det alldeles uppenbart inte. Wikipediaartikeln om mens är så fundamentalt fel att jag inte vet var jag ska börja min redigering (om mina ändringar nu tillåts av de 101 wikipediadalmatinerna, än så länge har försök till att starta nya trådar lett till att de skapat "redirections" tillbaka till ursprungsartikeln). Men hur många gånger ska jag behöva säga det? 1) Menscykel och menstruation är inte samma sak! och 2) Menscykel borde vara en underrubrik till Menstruation och inte tvärt om! Titta i valfritt jävla vanligt uppslagsverk (säg Natonalencyklopedin till exempel)!

Satan i gatan vad skönt det var att få det ur sig. Det går nämligen inte att diskutera saken på wikiforumet för artikeln. Den än nämligen stängd för diskussion..

RSS 2.0